3 tips om niet te vergeten

Logikos | 29 maart 2016 9:31

De Amerikaanse journalist Joshua Foer doet verslag van de Amerikaanse Geheugenkampioenschappen. Hij ziet deelnemers indrukwekkende dingen doen: in 5 minuten 100 cijfers onthouden, hele gedichten memoriseren en de volgorde van een geschud pak kaarten opslaan.  Deelnemer Ed Cooke overtuigt hem ervan dat je geen uitzonderlijk geheugen hoeft te hebben om deel te nemen. Hij daagt Joshua Foer uit om een jaar te trainen en het resultaat is legendarisch. Op 11 maart 2006 wordt Joshua Foer de nieuwe Amerikaanse kampioen geheugen.

 

Geheugenkampioen worden draait niet zozeer om een groot geheugen, maar om verbeeldingskracht en de juiste technieken. In dit artikel geven we je drie tips om informatie slimmer op te slaan.

 

Tip 1: Visualiseren en Associëren.Koe met laarzen

Dit worden ook wel de twee sterspelers van ons brein genoemd. Wat gebeurt er als je aan ‘vuur’ denkt? De meeste mensen zien meteen een plaatje voor zich: visualiseren. Daarnaast worden er vaak associaties geactiveerd: kampvuur, brand, blussen, etc.

 

Oefening: koppel de woorden links steeds met een beeld aan het woord rechts ernaast. Bijvoorbeeld: een koe die laarzen draagt

Koe                        –               Laarzen

Dolfijn                    –               Zonnebril

Bloemen                –               Trapleuning

Boom                     –               Strik

Prullenbak             –               Vuurwerk

Bedek nu de woorden in de rechterkolom. Lukt het om deze te reproduceren met behulp van de woorden links?

 

Joshua FoerTip 2: Verhaal maken

Deze tip is een uitbreiding op de vorige. Probeer woorden met elkaar te associëren door er een verhaal van te maken. Probeer dit verhaal zo duidelijk mogelijk te visualiseren.  Bijvoorbeeld:

 

Sleutels

Paprika

Fruitschaal

Auto

Lamp

Koffie

Dossier

Stoeprand

Boom

Bord

 

 

Als ik ’s ochtends wegga, dan pak ik eerst de sleutels die naast de paprika in de fruitschaal liggen. Ik stap in mijn auto en doe de lampen aan. Daarna zet ik mijn koffiebeker in de houder en leg het dossier op de stoel naast me. Ik rijdt voorzichtig van de stoeprand om geen koffie te morsen op het belangrijke dossier en mijdt de boom op de hoek. Daarna volg ik de borden naar mijn werk.

 

 

Tip 3: Het geheugenpaleis

‘Het geheugenpaleis’ is dé techniek waarmee geheugenkampioenschappen worden gewonnen.  De techniek is naar verluid ontdekt in het oude Griekenland, toen men het vooral van het geheugen moest hebben om informatie te vergaren. Internet bestond tenslotte nog niet en boeken waren nauwelijks voorhanden.

 

Met deze techniek plaats je informatie die je wilt onthouden op een route die voor jouw bekend is. Je hoeft daarna alleen nog maar in gedachten deze route af te lopen om de informatie te reproduceren.

 

In dit filmpje legt Joshua Foer uit hoe het werkt:


 

Logikos Trainingen

Deze drie tips maken deel uit van onze training ‘Train je brein’. Deze is beschikbaar van een korte workshop van 1,5 uur tot een uitgebreid programma met e-learning en klassikale bijeenkomsten.

 

Wij geven trainingen op het gebied van mondelinge en schriftelijke communicatie. Train je brein maakt onderdeel uit van ons aanbod:

woordenwolk breed